nachtschade vertelt

Help, ik verdwaal? Laat die indoor gps maar komen!

Kaartlezen @ Jardin des TuileriesDrop me in een vreemde stad en ik maak me geen zorgen, het komt wel goed. Ik vind mijn draai in de grote en smalle straatjes, vaak intuïtief, zonder al te veel op een plattegrond te kijken. En zelfs al komt die er toch aan pas, mijn inwendig stadsmuskompas geeft meestal wel de juiste algemene richting aan, of mijn lief mij nu wil geloven of niet. Maar het durft ook nogal eens fout gaan… van zodra er een dak boven mijn hoofd zit. Grote gebouwen met vele gangen, vleugels, verdiepingen, kronkels, hoekjes en kantjes. Nee, eens daarbinnen ben ik niet meer in touch met mijn oriëntatievermogen. Als ik heel eerlijk ben, dan ben ik meestal blij wanneer ik daar een eerste keer niet alleen naar binnen moet stappen.

Gebouwen als doolhoven

Ik werd er deze week weer aan herinnerd toen ik ging werken in onze hoofdstad, in één van de grote kantoorgebouwen in de Noordwijk. Ik ken het gebouw, of beter gezegd, ik ken de plaatsen waar ik moet zijn en hoe ik er moet geraken. Safe zone, zou je zeggen. Tot mijn frank viel dat ik geen lunch meegenomen had. Dichtstbijzijnde en goedkoopste lunchoptie is de resto van het werk, in het naburige gebouw. ” Maar,” zo dacht ik luidop, “ik heb geen badge om overal door te lopen, en dan moet ik naar buiten, twee balies passeren, mij telkens in- en uitschrijven, wat een gedoe,” zuchtte en steunde ik. Waarop een collega mij de interne route van het ene naar het andere gebouw uitlegde. No badge needed. Ik zag mezelf al verdwalen in de kelders, maar ging toch op pad! Weliswaar na te verzoeken om toch maar een zoekteam klaar te houden indien mijn bureaustoel verdacht lang leeg bleef. Het kwam allemaal goed dankzij de heldere routebeschrijving van m’n collega, hoera!

Een ander gebouw vol mysteries voor mij is de school waar ik een cursus Spaans volg. De diverse ingangen op verschillende niveaus, de bouwblokken die in elkaar overlopen, de gigantische overdekte patio in het midden van één ervan,… Tot in het leslokaal ben ik tot nu toe telkens vlot geraakt, maar eens de les afgelopen is en ik weer op de gang sta, staar ik naar de eindeloze trappencombinaties en volg ik vlug één van m’n medecursisten naar buiten, in de hoop dat hij/zij richting dezelfde parking moet. Toegegeven, moest ik daar alsnog ooit vast komen te zitten, ik overleef het wel, de broodjes- en soepstand weet ik wél feilloos te vinden, en in elke gang staat er wel een drank- of snoepautomaat.

En dan de top of the bill, dat ene gebouw waar ik nog steeds stress van krijg: de S8 op een zekere campus van de UGent. We hadden er maar weinig les, en dat verklaart wellicht wel waarom het zweet mij op een examenochtend eerder uitbrak bij de gedachte “waar is dat lokaal ook weer?” dan bij die aan de examenstof zelf. Was het een samenzwering van de architect en de proffen om ons het leven zuur te maken? “Laten we anders een centrale draaitrap steken waarop drie vleugels uitkomen die er exact hetzelfde uitzien, wat denkt u?” “Uitstekend idee, professor, ik pas de plannen meteen aan!” Ik was al een beetje licht in m’n hoofd wanneer ik op de bewuste verdieping toekwam, niet ideaal om dan ook nog de juiste beslissing te maken wanneer het op de correcte gang kiezen aankwam. En ik zweer het, ik was daar lang niet de enige.

Wat doe je eraan?

Ondanks de grappige (en ok, soms ook minder grappige) scenario’s die af en toe door mijn hoofd spoken, ben ik tot nu toe gespaard gebleven van zotte farcen van het genre één-verkeerde-deur-nemen-en-dan-moeten-wachten-tot-de-nachtwaker-zijn-ronde-doet. Oef! En gek genoeg heb ik er vrijwel nooit last van in musea, concertzalen en dergelijke, wellicht omdat het principe van go with the flow daar van toepassing is. Want laat ons eerlijk zijn, stuur mij geblinddoekt pakweg het Louvre in, en ik zou ook niet weten waar ik juist ben en hoe ik er vlotjes weer uit geraak…

Maar ik vraag me af, zijn er nog mensen die last hebben van het gevoel dat je – normaal goed werkende – oriëntatievoelsprieten geamputeerd zijn van zodra je een groot, complex gebouw binnenstapt? Hoe lossen jullie het op? Bestuderen jullie stiekem ook de evacuatie-grondplannetjes om wijs te raken uit een gebouw? Slaan jullie herkenningspunten op terwijl je ronddoolt? Of hebben jullie toevallig een geniale indoor gps-app op jullie telefoon? Vertel het me!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply