nachtschade kijkt

Moord en mysteries met Miss Fisher

Miss Fisher leaning against her car. Moorden, complotten, intriges,… Al van jongsaf aan keek ik op zaterdagavonden met de rest van het gezin naar series als Inspector Morse, Frost en Midsummer Murders. Ondertussen is het genre zodanig uit zijn voegen gebarsten dat het onmogelijk is om alles te volgen, maar er zijn toch een aantal series waarvoor ik me ’s avonds al eens graag in de zetel placeer, al dan niet met dekentje: Castle, Elementary, Sherlock,… om er maar een paar te noemen. Toen ik onlangs door de suggesties van Netflix scrollde viel m’n oog op een serie waarover ik nog nooit gehoord had. De dame die op de thumbnail te zien was intrigeerde me, ik klikte door, en jawel, ondertussen ben ik helemaal verslingerd aan de avonturen die ene Miss Fisher beleeft.

De twenties in Melbourne

De serie Miss Fisher’s Murder Mysteries is van Australische makelij en speelt zich af in en rond Melbourne tijdens de roaring twenties van de vorige eeuw. Het hoofdpersonage is Phryne Fisher, een aristocratische jongedame die na heel wat jaren op het Europese continent terugkeert naar Australië, waar ze als kind opgroeide. Dat mag dan wat oubollig en saai klinken, niets is minder waar! Miss Fisher heeft juist een erg kleurrijke persoonlijkheid en ze neemt haar eigen lot stevig in eigen handen. Iets wat in die periode niet zo vanzelfsprekend moet geweest zijn, hoewel het sociale milieu waarin ze verkeert het een en ander wel iets eenvoudiger maakt. Ze noemt zichzelf lady detective, maar blijkt al snel niet voor één gat te vangen! Zo komen we bijvoorbeeld in één van de afleveringen te weten dat ze piloot is, in een andere krijgen we iets meer te zien over haar achtergrond als verpleegster, kortom, het is een vrouw vol verrassingen. Ook wat het mannelijke schoon betreft settelt ze niet zomaar voor de eerste de beste die langs komt, neen, ook op dat vlak houdt ze het elke aflevering spannend.

Naast Miss Fisher zijn er nog een aantal terugkerende personages, die elk op hun eigen typische manier een belangrijke rol spelen in het leven van Phryne. Zo is er haar vriendin dokter Mac, werkzaam in een ziekenhuis voor vrouwen, haar companion Dot, die haar manusje van alles en vaak reddende engel is, het duo Bert en Ces die allerlei klusjes opknappen voor haar, haar huishoudhulp Mr. Butler – what’s in a name – haar protegé Jane en ook het duo agent Hugh en inspecteur Jack Robinson, die ze vaker voor de voeten loopt dan hen soms lief is. Tussen deze laatste en Miss Fisher hangt er doorheen de verschillende seizoenen door een gezonde dosis elektriciteit in de lucht, die de kijker zich doet afvragen of onze speurneus uiteindelijk toch haar amoureuze escapades zal opgeven.

Miss Fisher showing her knife

De makers doen heel erg hun best om de setting een zo authentiek mogelijk karakter mee te geven. De flapperjurken, kimono vestjes, glinsterende avondjurken zijn stuk voor stuk prachtig vorm gegeven en je zou ze zo van het scherm willen stelen om in je eigen kleerkast te hangen, enfin, ik toch! Voor de juwelen en accessoires geldt net hetzelfde, en gelukkig herinner ik mezelf er op tijd aan dat mijn haar veel te dun is om zo mooi te vallen, maar anders had ik al lang een afspraak gemaakt met de kapper om me een bob aan te meten als Miss Fisher. Kostuums en styling van de personages zijn niet het enige waarin de productie uitblinkt, kijk maar eens binnen in het huis van Phryne, of in één van de vele andere locaties! In mijn hoofd ben ik al een sjabloon aan het maken en de juiste verf aan het kiezen om mijn hal net zo’n muurdecoratie te geven als die van Miss Fisher. Heel veel liefde hier voor het voltallige vormgevende team van de serie, zoveel oog voor detail, het maakt dat alles levensecht aanvoelt.

Oh ja, de verhaallijnen, juist… Geen onbelangrijk detail voor een detectieve serie, maar ook dit aspect hebben ze goed in de hand. De verhalen blijken gebaseerd op de boekenserie van Kerry Greenwood, die ze aan Phryne Fisher wijdde. De verhalen zitten goed ineen, en het plot is niet altijd even voor de hand liggend, oef! Naar het schijnt is de auteur trouwens heel blij met de manier waarop haar verhalen naar het scherm werden vertaald. Verder wil ik er eigenlijk niet teveel over vertellen, zodat je ze zelf verder kan gaan ontdekken. Ideaal voor de donkere winterdagen wat mij betreft!

Op het moment van schrijven zijn er 3 seizoenen van Miss Fisher’s Murder Mysteries gemaakt. Deze zijn allemaal te zien op Netflix, maar ze zijn ook op DVD beschikbaar.

(De gebruikte foto’s zijn eigendom van de eigenaars van de serie.)

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply